»Brala sem knjigo z velikim zanimanjem in mislim, da je izjemno koristna in uporabna. Všeč mi je, da čeprav gre za strokovno pisanje, se človeka čustveno dotakne, saj ste vanjo vnesli tudi osebno noto in veliko empatije.«

(Marinka Milenković)

“Pred nami je nova knjiga plodovite avtorice: Brazgotine na duši. V njej raziskuje samopoškodbeno in samouničevalno vedenje pri mladih. V to vedenje uvršča tudi narcisizem, čemur je posvetila posebno poglavje. Kot pravi, knjigo namenja mladostnikom in njihovim staršem. Primerna je za osnovnošolce, srednješolce, učitelje, profesorje, odrasle, ki se samopoškodujejo ali so to počeli v mladosti, in vse bralce, ki bi radi izvedeli kaj več o tem pojavu. Posebna vrednost knjige so nasveti staršem, kako naj prepoznajo samopoškodbeno vedenje pri mladostniku, in seveda kako naj mu pomagajo, da bo takšno vedenje prekinil.” 

(Dnevnik, 9.november 2018)

“Ksenija, iskrene čestitke za vaš pogum in odločitev, da ste knjigo (Brazgotine) spravili v svet. Napisali ste jo z ljubeznijo, z občutenjem, z voljo do pomoči in podpore. Neizmerna hvala – »ta čudovit pripomoček« distribuiram naprej. Srečno in uspešno še naprej.” 

(mag. Nataša Durjava)

“Psihosocialna svetovalka Ksenija Jovanović, ki je v diplomskem delu in posledični knjigi raziskovala korelacijo med bulimijo in depresijo, nadgradi dosedanja opažanja z razmisleki o samopoškodbenem in samouničevalnem vedenju mladostnikov, predvsem o razlogih, zaradi katerih pride do njiju, pa tudi, kaj sploh je in kaj ni samopoškodbeno vedenje – grizenje nohtov, pretiravanje v športu, pirsingi in tatuji? Gre za razumljiv in sistematično preprost priročnik, ki želi osvetliti psihološke mehanizme agresije, obrnjene proti sebi. Vzorci rojevajo vzorce, in če so ti vzorci slabi, bodo novi vzorci težko boljši. Vse izvira iz družine, iz zgledov in življenja odraslih, medtem ko sta dodatka v knjigi posvečena medvrstniškemu nasilju ter narcizmu, zdravemu predvsem pa patološkemu.” 

(Bukla, november-december 2018, Žiga Valetič)
  • Knjiga: Brazgotine na duši
  • Leto izida: 2018
  • Založba: Samopodoba
  • Cena: 20,00 €